RÓLUNK

Az „INNOVA” Alkotók és Újítók Társasága Egyesület elődje a Than Fivérek Értelmiségi Kör, alkotók és újítók szakcsoportja. Ez a szakcsoport 2004-ben jött létre, Óbecsén, Sípos Tibor Magyar Életfa díjas festőművész vezetésével. A spontán megalakult csoport tagja lett a Than Fivérek Értelmiségi Körnek, melynek első elnöke Farkas Béla volt. A csoport kezdetben csupán néhány tagot számlált ezek közül oszlopos és alapító tagnak számított Sipos Tibor,Gilvázi István, Radek István, Mecek Mihajlo, Szabó György. Már 2004-ben a szakcsoport nemzetközi kiállításon vett részt Hódmezővásárhelyen, amit az  ottani Ötlet Club 13 Egyesület szervezett. Részvételünket köszönhetjük elsősorban az óbecsei születésű, de Palicson élő dr Veréb László elektromérnök kapcsolatainak. 2005-ben Óbecsén szerveztük meg az első IDEJA-ÓBECSE alkotók és újítók nemzetközi kiállítását. Ez a szemle jó lehetőséget adott egy gyümölcsöző kapcsolatteremtésre, főleg a magyarországi és szerbiai újítók között, de hamarosan más környező országokból is bekapcsolódtak e rendszeres és kölcsönös rendezvényekbe. Ezt a kiállítást hagyományossá téve 10 éven keresztül megrendeztük, mint a Than Fivérek Értelmiségi Kör, alkotók és újítók szakcsoportja, melynek fő mozgatója és vezetője Sípos Tibor volt. 2004-2015 időszak alatt a csoport számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt, mint például a Ötlet Club 13 Egyesület által szervezett számos magyarországi kiállítások ( Székesfehérvár, Encs, Komárom,Abony stb.)  Tesla Fest – Újvidék, BAP-EXPO- Bácspalánka, CIB-EXPO – Dunacséb. IDEA-EXPO - Tiszaalpár, valamint romániai és horvátországi vendégszereplések.

Időközben a szakcsoport 2014-re már 28 taggá bővült. Mára már szinte teljesen átalakult, a néhány állandó tag mellé, több új tag is csatlakozott, de sajnos több tagunk is elhagyta az egyesületet, vagy nem mondható aktív tagnak. Van olyan is, akitől sajnos végső búcsút kellett vennünk.

A tizedik IDEJA-ÓBECSE kiállítás 2015-ben zajlott le. Ekkor született egy elképzelés, mely szerint a továbbiakban a szakcsoport tevékenységébe a kiállításokon való részvétel mellett, előadássorozatok megszervezése és lebonyolítása is teret fog kapni. Az elképzelés ugyanis az volt, hogy az alkotók saját munkáikat  magyarázattal kisérve , mint egy előadás mutassák be. Később azonban ezek az előadások már mint önálló ismeretterjesztő előadássorozattá nőtték ki magukat.

Többek között az átalakult munkaforma, a megújult tagság, a szemléletváltás és egyéb okok vezettek ahhoz, hogy a szakcsoport önálló szervezetté alakuljon át. 2017-ben ugyanis megalakult az „INNOVA” Alkotók és Újítók Társasága, mint civil szervezet. Ez a szervezet egyben a Than Fivérek Értelmiségi Kör, alkotók és újítók szakcsoportjának jogfolytonos utódjának tekinti magát és továbbra is tagja maradt a Than Fivérek Értelmiségi Körnek.  Ez mellett pedig, mint egy önálló civil szervezet képviselteti magát, melynek az is lenne a feladata hogy növelje, főleg a fiatalok körében, az alkotás és újítás szellemiségét, az alkotásvágyat, az összetartozást, a csapatban való működést ahogy ezáltal gondolkodásra és tettekre késztessen.

Ezeket a célkitűzéseket a társaság időszerű, általában mindennapi problémák és feladatok megvitatásával és lehetőleg ezek megoldásával, alkotásaik, újításaik, ötleteik kiállításokon való bemutatásával, előadásokkal és ajánlataik, véleményeik a nyilvánosság előtt való kifejezésével, igyekszik megvalósítani.